2014. október 6.

Botanika


Folyamatosan szemezgetünk a Design hét jobbnál jobb programjaiból idén is - így akadtunk a Botanika festőnövény workshopjára.
Amitől ez a másfél órás textilfestés igazán klassz volt az Hajgató Sára, a Botanika márka megalkotójának áttörő lelkesedése és kincset érő ismeretei a természetes, kézi textilfestés terén.
Sára törekvései közé tartozik, hogy közelebb hozza a természetet a városi életmódhoz, környezettudatos termékeket alkosson és ugyanúgy fontos számára a fenntarthatóság és az etikai megfontolások is mind a tervezés és a gyártás során.

Sára megmutatta nekünk kísérleteinek egy részét, merthogy számára ebben az egészben ez a legizgalmasabb. Számtalan növény van, melyek a különböző textilek festésére használhatóak. Nem mindegy azonban, hogy a textil növényi vagy állati-e. Ugyanazzal az eljárással megfestett különböző textilek teljesen másképp néznek ki, amiket aztán vegyi anyagokkal lehet még változtatni.



A workshopon résztvevők egy darab gézzel próbálhatták ki a folyamatot. Rengeteg technika van arra, hogy az anyagot hogyan kötözzük, csomózzuk és aszerint milyen mintát kapunk a festést követően (a batikoláshoz hasonlóan). 
Forró vízbe áztatott vöröshagyma héjába tettük a megkötözött anyagot, amit hosszasan hagytunk ázni. A megfestendő anyag mennyiségével megegyező festőnövényt érdemes használni, amit a zöldségestől is elkérhetünk, de otthon is gyűjthetjük a konyhai hulladékot, pl. petrezselyemzöld.




A Botanika csodaszép, kézzel készült termékeit hamarosan megvásárolhatjátok a CikkCakk stúdióban is.





Sárának saját kis konyhakertje is van, ahol maga termeszti a festőnövényeket, melyek évről évre más színt adnak a textileknek, hiába nőnek ugyanabból a földből. Ez teszi igazán különlegessé ezt a szakmát, hiszen nincs két ugyanolyan végtermék.








A workshopnak a Kubik közösségi iroda és inkubátorház biztosította a helyet.





















Erről a különleges, ősi hagyományról és a különböző népi festési eljárásokról bővebben olvashattok Kemendi Ágnes Festőnövények c. könyvében, amit Sára ajánlott nekünk.


Images: slowdekor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése